
31 Μαΐου 2008
28 Μαΐου 2008
26 Μαΐου 2008
21 Μαΐου 2008
Σχολί-ωσις
Ο τρόπος που αντιλαμβανόματε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, το αισθητικό μέρος της ζωής, έιτε εδώ σε αυτή την πόλη, είτε οπουδήποτε αλλού προτιμούμε να τα δούμε "ποιητικά". Είμαστε απόλυτοι στο ένα και μοναδικό μήνυμα της Τέχνης: είναι πάντα ποιητικό, ακόμα κι όταν σου "σερβίρει" τους συστρεφόμενους αγγέλους του Γκρέκο και τα φλεγόμενα υγρά τοπία του Τurner, αλλά και όταν παριστάνει το περιθώριο του Λωτρέκ, το στιγμιαίο θεατράλε αστείο στην παρέα, ή το κόλλημα κάποιων "ψώνιων" να κάνουν αυτό που γουστάρουν για τον εαυτό τους, γνήσια χωρίς στήσιμο, δήθεν κουλτούρα και αδυναμία αυθεντικότητας στην έκφραση... Η Τέχνη είναι κάτι πολύ απλό και λέει κάθε φορά αλλάζοντας πρόσωπα και τρόπους τα ίδια πράγματα.
"Δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν από τις διαβάσεις των πεζών. Δείτε τους φθαρμένους τοίχους με τις σχισμένες αφίσες και τα πολύχρωμα συνθήματα. Δείτε τα κουρελιασμένα σύννεφα καθώς δύει ο ήλιος το απόγευμα. Δείτε το απέναντι δέντρο καθώς βγαίνουν οι μικροί βλαστοί περιμένοντας την άνοιξη. Θά έχετε κάνει μια καλή αρχή και υπάρχει ελπίδα να αισθανθείτε τα έργα όλων των εποχών.
Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη.
Απλώς είναι ένα προνόμιο.
Αλλά τι προνόμιο!"
Δημήτρης Μυταράς, "Ο σκύλος δαγκώνει",εκδ. Κέδρος, Αθ. 1997.
"Δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν από τις διαβάσεις των πεζών. Δείτε τους φθαρμένους τοίχους με τις σχισμένες αφίσες και τα πολύχρωμα συνθήματα. Δείτε τα κουρελιασμένα σύννεφα καθώς δύει ο ήλιος το απόγευμα. Δείτε το απέναντι δέντρο καθώς βγαίνουν οι μικροί βλαστοί περιμένοντας την άνοιξη. Θά έχετε κάνει μια καλή αρχή και υπάρχει ελπίδα να αισθανθείτε τα έργα όλων των εποχών.
Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη.
Απλώς είναι ένα προνόμιο.
Αλλά τι προνόμιο!"
Δημήτρης Μυταράς, "Ο σκύλος δαγκώνει",εκδ. Κέδρος, Αθ. 1997.
18 Μαΐου 2008
For the spirit that walks in shadow

Γιώργος Κορόντζης, "Η Ποίηση της Εξαίρεσης" (περιοδ. "Διαβάζω", αρ. 112, Αθ. 13 Φεβρ. 1985, σ. 14)
(κόλλες και σκόνη σε πανί εμβαπτισμένο σε στόκο, 60χ80, 2005)
Σύνθεση Νο 33
Σύνθεση Νο 28
Σύνθεση Νο 23
Σύνθεση Νο 21
17 Μαΐου 2008
15 Μαΐου 2008
Τι είναι τελικά ένα χαρακτικό έργο;

Με αφορμή τη λειτουργία του Μουσείου Βάσως Κατράκη και και για να μη το ξεχνάμε και Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών, αρκετός κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται και να ρωτάει για την xαρακτική εικαστική έκφραση και το χαρακτικό έργο. Πολλοί ταυτίζουν - επειδή αγνοούν τη διαδικασία παραγωγής του, ότι το χαρακτικό είναι η μήτρα-χαραγμένη πλάκα (ξύλο, χαλκός, πέτρα, λινόλεουμ κ.α) και όχι το αναπαραχθέν και τυπωμένο στο χαρτί αντίτυπο από αυτή τη μήτρα. Ας δούμε μερικές χρήσιμες επισημάνσεις για το αυθεντικό χαρακτικό έργο:
1. Χαρακτικό λέγεται το τυπωμένο χαρτί (όχι η πλάκα που φέρει χαραγμένη την εικόνα και μάλιστα αντίστροφα από το αρχικό σχέδιο).
2. Η πλάκα του χαρακτικού φιλοτεχνείται από τον καλλιτέχνη και μόνο. Τότε μόνο το χαρακτικό θεωρείται γνήσιο.
3. Τα γνήσια χαρακτικά έιναι πρωτότυπα έργα.
4. Η πλάκα-"μήτρα" παρουσιάζει την εικόνα αντίστροφη ως προς το τύπωμα.
5. Κάθε τεχνική-μέθοδος της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών έχει τα δικά της υλικά χάραξης, δικά της μελάνια και επίσης ειδικά χαρτιά.
6. Τα πρώτα πειραματικά αντίτυπα ονομάζονται "δοκίμια", αριθμούνται και χαρακτηρίζονται με αρχικά λέξεων (ΕΑ,ΕΕ,ΑP κλπ) ή με ολόκληρες λέξεις (Epreuve, Etat, Proof, κλπ).
7. Η αρίθμηση του χαρακτικού μπαίνει κάτω και αριστερά από το θέμα του με κλάσμα, που έχει αριθμητή το συγκεκριμένο αντίτυπο και παρονομαστή το σύνολο των τυπωμάτων.
Αρκετές φορές ο τίτλος του έργου γράφεται στο κέντρο, κάτω από το θέμα. Ο καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να τυπώσει επιπλέον το 20% του συνολικού αριθμού για προσωπική του χρήση και η αρίθμηση των αντιτύπων αυτών γίνεται γίνεται με λατινικούς αριθμούς (π.χ. ΕΑ/ΙΧΧ ή ΕΑ ΙΙ/Χ).
8. Μετά την εκτύπωση και του τελευταίου αντιτύπου ενός χαρακτικού, η πλάκα είτε αχρηστεύεται, είτε φυλάσσεται για ανατύπωση στο μέλλον. Στην περίπτωση αυτή αυτό πρέπει να δηλώνεται από τον δημιουργό δίπλα στον αριθμό ως Σειρά Β'.
(Δημ. Παυλόπουλος, Χαρακτική και γραφικές Τέχνες, εκδ. Εταιρία Α. Τάσσος, 1995, Αθήνα)
Επίσης στισ 18 Δεκεμβρίου 1964, το Εθνικό Συνέδριο Γάλλων Χαρακτών έδωσε τον παρακάτω ορισμό για το πρωτότυπο χαρακτικό έργο:
Θεωρούνται ως χαρακτικά οι πρωτότυπες ξυλογραφίες και λιθογραφίες που έχουν τυπωθεί από μία ή περισσότερες πλάκες με οποιαδήποτε τεχνική - εκτός από τις μηχανικές και φωτοχημικές μεθόδους - αλλά το σχέδιο, η χάραξη και η εκτύπωση είναι έργο του ίδιου του καλλιτέχνη. Μόνο τα χαρακτικά που πληρούν αυτούς τους όρους έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Πρωτότυπα.
Στη φωτογραφία λεπτομέρεια από μια χαραγμένη ξύλινη πλάκα(φλαμούρι) του Γρ. Κότσαρη.
Στιγμιότυπα.
On the water...
14 Μαΐου 2008
13 Μαΐου 2008
Αιτωλικού ενδοχώρα #1

Το Αιτωλικό, ίσως είναι η μοναδική πόλη του νομού που εκτός από το μεγάλο αριθμό των εκκλησιών που περιλαμβάνει στον αστικό ιστό της , πάνω στο νησί , περιβάλλεται από αρκετά ξωκκλήσια ενταγμένα αρμονικά στο φυσικό τους περιβάλλον και τα οποία τονίζουν το βυζαντινό, εκκλησιαστικό και πολιτιστικό status της πόλης μας πριν ακόμα εμφανιστεί στον ορίζοντα της λιμνοθάλασσας το Μεσολόγγι. Αυτό δικαιολογεί και το μεγάλο αριθμό κινητών και ακίνητων θησαυρών που διατηρούνται αλλά δεν προβάλλονται όπως θα έπρεπε. Δεν μιλάμε για το ιστορικό ξωκκλήσι της Αγιαγάθης(φωτό) που είναι μεταγενέστερο, αλλά για τον Αη Νικόλα τον Κρεμαστό - μοναδικό στον ελλαδικό χώρο μνημείο - την παλαιοχριστιανική Βασιλική της Φοινικιάς, την Αγία Παρασκευή του 17ου αι, τον Αη Νικόλα τον Κούντρο που έχει τη δική του αιτία για το πώς χτίστηκε ένας ναός αφιερωμένος σε έναν άγνωστο στην περιοχή άγιο, τον λιθόστρωτο δρόμο πάνω από το Κεφαλόβρυσο - ευτυχώς σώζονται ακόμα μεγάλα τμήματά του - που οδηγεί στα Ελληνικά και είναι συνέχεια του δρόμου που οδηγούσε από τους αρχαίους ακόμα χρόνους στο Θέρμο, τον Αη δημήτρη στα νοτιοδυτικά του Κατσά και κάποιες φορητές εικόνες επίσης, που δυστυχώς " διατηρούνται" στις εκκλησίες μας... Αν μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά (και η αναφορά στις περιπτώσεις έγινε εν συντομία και επιλεκτικά), πως θα ήταν άραγε το Αιτωλικό, πως θα ήταν η πόλη που έχει έναν Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο και μία Βάσω Κατράκη στον 20 αι, όταν το Μεσολόγγι υπερισχύει επικοινωνιακά, προβάλλοντας προσωπικότητες του 19ου αι και έναν Παλαμά που κατά τα άλλα γεννήθηκε στην Πάτρα και στο μεσολογγίτικο περασμά του έγραψε κι ένα πραγματικά αξεπέραστο τραγούδι για τη λιμνοθάλασσα, όχι μόνο για τη μεσολογγίτικη αλλά για τη λιμνοθάλασσα όλων μας...
Στη φωτό, το ξωκκλήσι της Αγιαγάθης, μια ακουαρέλα του 2001, ζωγραφισμένο σε μια μεσημεριάτικη φθινοπωρινή βόλτα, μετά τον απόηχο του πανηγυριού μας...
12 Μαΐου 2008
Στα σοκάκια του Αιτωλικού Ι
10 Μαΐου 2008
Τοπίο στην ομίχλη...
Oι μαθητές στο Αιτωλικό το 1974

7 Μαΐου 2008
Για το μπαλκόνι της γειτονιάς μου...

Το μπαλκονάκι που βλέπετε δίπλα- από έναν παλιό μου πίνακα (1994)- υπάρχει ακόμη, αντιστέκεται στη φθορά, στο "λευκό", στα "ετοιμόροπα" μυαλά. Σ 'αυτή την πόλη δε θα μείνουμε αιώνια εμείς, θέλουν να νοιώσουν κάποτε τη ζεστασιά της και τα παιδιά μας:
"βγες έξω να να δεις
πως ανθίζουν τα λουλούδια
στη φτώχεια" (Μ. Μπασό, Μόνο τα όνειρά μου συνεχίζουν)
6 Μαΐου 2008
Όταν χαράζει...στην πόλη που αγαπάμε.

Τ 'αγαπάμε το μικρό Αιτωλικό μας. Αγαπάμε το φώς του, τη γαλήνη του επίπεδου τοπίου, τις υγρές πινελιές που χρωματίζουν τα νερά της λίμνης και τις καμάρες των γιοφυριών της, όλα αυτά που βλέπουν και εκτιμούν οι επισκέπτες αυτού του τόπου. Έλα όμως που τα παραπάνω δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των κατοίκων του και μερικές φορές αναρωτιέμαι για την παράξενη μοναξιά, όπως λέει και ο Καρυωτάκης:
"Τουλάχιστον δωπέρα είμαστε μόνοι.
περνάει η μέρα μας, η άλλη ξημερώνει,
και μες στα μάτια μας διατηρούμε ακόμα
κάτι που δίνει στα πράγματα χρώμα."
Aιτωλικού γειτονιές, γεμάτες ζεστό φιλόξενο χρώμα...

Η γειτονιά στο Αιτωλικό έχει τη δική της ταυτότητα και εκείνο το "κάτι" που σε οδηγεί κατευθείαν στο εσωτερικό των σπιτιών και στις καρδιές των ντόπιων. Περπατάς ξένος - για πρώτη φορά ίσως - και βουτάς μέσα στο χρώμα ... Αυτό το ιδιαίτερο "χρώμα" κάποιοι κατάφεραν και το αφαίρεσαν από τα κτίρια... ελπίζω όχι κι από τις καρδιές τους. Ο πίνακας δίπλα είναι ένα παλιό έργο (1997), του Μ. Κότσαρη από τη γειτονιά που χάρηκε στα παιδικά του χρόνια...
5 Μαΐου 2008
Το Αιτωλικό με λίγα λόγια...
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι τα πέτρινα γεφύρια που το συνδέουν ανατολικά και δυτικά με την ξηρά και τα χαμηλά σπίτια,πέρα όμως απο τη γραφικότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι,υπάρχει ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που είναι απόλυτα συνυφασμένος με τον τόπο.Απλός,φτωχικός αλλά με μια αμεσότητα και ζεστασιά που σε κερδίζει.Τα αναρίθμητα σοκάκια,οι κοινές αυλές,τα μικρά σπίτια που στεγάζουν ολόκληρες οικογένειες...συνθέτουν μία εικόνα που μοιάζει "ακίνητη" στο χρόνο.
Οι άνθρωποι είναι κυρίως του μόχθου και του μεροκάματου με τεράστιο πάθος για ζωή που όμως διακατέχονται από μια αυθόρμητη φιλοξενία και ζεστασιά όταν "εισβάλλεις" στο χώρο τους.Είναι μια κλειστή κοινωνία που διεκδίκησε ένα μοναδικό τρόπο ζωής... και τον κέρδισε.
Το ιμπρεσιονιστικό Αιτωλικό:Δήμος Μπραέσσας (1880-1964), ένας σπουδαίος ζωγράφος.

Ο Δήμος Μπραέσσας γενήθηκε το1880 στο Αιτωλικό.
Αρχικά ακολούθησε τη "συντηρητική" σχολή του Ν. Λύτρα αλλά μετά έγινε από τους πρώτους και πιο ένθερμους έλληνες ιμπρεσιονιστές. Στο σημαντικό έργο του βλέπει κανείς την αφαιρετική διάθεση και την ηθελημένη απλούστευση της φόρμας. Τα θέματά του έιναι τοπία, η προσωπογραφία και απλές καθημερινές στιγμές.
Το 1944 έγινε πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας το 1934 και η συμμετοχή του στην Exposition Internationale στο Παρίσι όπου τιμήθηκε με το χάλκινο μετάλλιο. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Δημαρχείο Αιτωλικού και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Το γεγονός ότι στο Αιτωλικό ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, υποστηρίζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο:
ούτε ένας δρόμος στο όνομά του και καμία εκδήλωση-αναφορά στο έργο του...Πόσοι στ 'αλήθεια και ιδιαίτερα οι νεότεροι θα γνώριζαν σήμερα την Κατράκη αν δεν υπήρχε το αντίστοιχο Μουσείο;
Δίπλα ,το έργο: " Το λιμάνι της Ύδρας"(60χ80, λάδι σε μουσαμά), το οποίο δημοπρατήθηκε από τον οίκο Μπόναμς του Λονδίνου, στην Lonton Greek Sale (Δεκέμβριος του 2005)
2 Μαΐου 2008
Σχολικό συγκρότημα Αιτωλικού...
1 Μαΐου 2008
Aιτωλικό, ο Κεντρικός μας δρόμος...

Ώρα πρωινή, ανοιξιάτικη γαλήνη και ομορφιά... Ακόμα και τα δοκάρια της ΔΕΗ αυτήν την ώρα μοιάζουνε τάστα κιθάρας που τα χαιδεύει ο υγρός ήλιος. Δεν είναι εικόνα του σήμερα, είναι του 2001, πάγωσε στο χρόνο σε μια αγουροξυπνημένη βόλτα του αδερφού μου του Γρηγόρη. Δείτε κάτω δεξιά τον υπόνομο, μοιάζει βιβλίο ανοιχτό στην άκρη του δρόμου, του αιώνιου και παντοτινά χαμένου κεντρικού μας χρόνου...
Στο Αιτωλικό ψήνουν αρνιά...Πάσχα 2008
Παλιά λέγαμε τα γραπτά μένουν, σήμερα λέμε τα βίντεο μένουν... Απλή, αυθεντική και άμεση καταγραφή αιτωλικιώτικων στιγμών από τους αδερφούς Μπλίκα, τον Αποστόλη και το Δημήτρη... και του χρόνου με υγεία!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)